Free Book of Cartoons when you subscribe

Subscribe

THE AUGUST 2017 QUIZ – Answers revealed

Competitions | August Issue


Marcus Berkmann's ever-popular general knowledge quiz, sponsored by waitrosecellar.com

Every four weeks, Marcus Berkmann sets a General Knowledge quiz with a prize of £50 of vouchers for waitrosewinecellar.com for the first winner to be pulled out of the hat with all 20 questions answered correctly.

At waitrosecellar.com you can mix and match from a range of over 1,200 wines, champagnes and spirits to create your own case, or why not choose one of the exclusive premixed cases? Plus they have their very own Cellar specialists who are on hand to offer guidance.

Congratulations to the winner VERYAN WILLIAMS. The competition has now closed and answers are listed below. The 'SEPTEMBER QUIZ' will be uploaded to the website on Friday 11th.

1.  Which crime writer, who lived between 1894 and 1961, claimed to have worked for Pinkerton’s National Detective Agency on the Fatty Arbuckle case in 1920s Hollywood?

Answer – Dashiell Hammett.

2.  Richard Eyre, the film and theatre director, descibed it as ‘quite astonishingly badly written... as bad as a bad novel by Jeffrey Archer.’ Its first sentence is as follows: ‘Renowned curator Jacques Saunière staggered through the vaulted archway of the Museum’s Grand Gallery.’ Which 2003 novel?

Answer – The Da Vinci Code.

3.  Which famous and much loved chocolate bar is even more popular in Japan, where it comes in 19 flavours, including berry wine, custard pudding, Earl Grey tea, soy sauce and Camembert cheese?

Answer – Kit Kat.

4.  In 1978 Graham Yallop of Australia became the first cricketer to do what in a Test match, something virtually all Test players now do as a matter of course?

Answer – Wear a helmet.

5.  Who said, in 1994, ‘When I look back, the fondest memory I have is not really of the Goons. It’s of a girl called Julia with enormous breasts’?

Answer – Spike Milligan.

6.  Sir Francis Drake, Sir Isaac Newton, Samuel Pepys and the poet Hilaire Belloc. What letters after their names did they all share?

Answer – MP.

7.  Football. What was the only match in which Bobby Moore and Pelé both scored?

Answer – The one in the film Escape to Victory.

8.  In terms of parenthood, what do the following people have in common: Cleopatra, Shakespeare, Margaret Thatcher, George W Bush and Julia Roberts?

Answer - Parents of twins.

9.  Can tigers purr?

Answer - No.

10.  If you were born with an extra copy of chromosome number 21, what would your condition be called?

Answer - Down's syndrome.

11.  In London in the 1750s, who were known as ‘robin redbreasts’ or ‘raw lobsters’ because of their red vests?

Answer – The Bow Street Runners.

12.  What links Midnight Cowboy, Born Free, Out Of Africa and 11 of the first 15 Bond films?

Answer – Scored by John Barry.

13.  Who received a rejection latter from the French publishing house Fasquelle with the words, ‘My dear chap, I may be dead from the neck up, but rack my brains as I may, I can’t see why a chap should need thirty pages to describe how he turns over in bed before going to sleep’?

Answer – Marcel Proust.

14.  Which planet in our solar system takes 11 years, 315 days, 5 hours and 11 minutes to orbit the sun?

Answer – Jupiter.

15.  In 1923 Mr Leo Gerstenzang invented something he sold as ‘Baby Gays’. He changed the name on 1926. His company produced this product until 1962, when it was sold. What brand name is this?

Answer – Q-Tips.

16.  Which British Prime Minister is credited with the first mention, in any written work, of the word ‘ganja’, to mean hemp or cannabis?

Answer – The Duke of Wellington.

17.  Prince William, following his wedding, became the Duke of Cambridge, the Earl of Strathearn and Baron... what?

Answer – Carrickfergus.

18.  Anyone applying to work at Foyle’s bookshop in the early 1990s would have been interviewed by Miss Christina Foyle, daughter of the shop’s founder, in her luxurious penthouse apartment over the shop. In fact, there were two penthouse apartments over the shop. Who owned the other one?

Answer – Danny La Rue.

19.  Shakespeare’s Hamlet was first performed in or around 1601. Who wrote a play called Hamlet, focused on the theme of revenge, and featuring a ghost, at least 12 years earlier, in or around 1589? Sadly, it hasn’t survived.

Answer – Thomas Kyd.

20.  Only one Test cricketer has ever been executed for murder. What was his name?

Answer – Leslie Hylton.


This story was from August Issue issue. Subscribe Now