Free Very Best of The Oldie when you subscribe

Subscribe

THE SUMMER 2017 QUIZ - Answers Revealed

Competitions | Summer 2017


Marcus Berkmann's ever-popular general knowledge quiz, sponsored by waitrosecellar.com

Every four weeks, Marcus Berkmann sets a General Knowledge quiz with a prize of £50 of vouchers for waitrosewinecellar.com for the first winner to be pulled out of the hat with all 20 questions answered correctly.

At waitrosecellar.com you can mix and match from a range of over 1,200 wines, champagnes and spirits to create your own case, or why not choose one of the exclusive premixed cases? Plus they have their very own Cellar specialists who are on hand to offer guidance.

We will list the answers and announce the winner on Friday 7th July. Please send your entries to editorial@theoldie.co.uk with the subject 'SUMMER QUIZ.’

1.  ‘Name for ship’ is an anagram of which Gilbert and Sullivan opera?

Answer - HMS Pinafore. 

2.  Which moon of Jupiter is the largest satellite in the Solar System? It’s larger than Mercury.

Answer - Ganymede.

3.  The first time they married was in Montreal in 1964. The second and last time was in Botswana in 1975. Who? (We’ll need both for the point.)

Answer - Elizabeth Taylor and Richard Burton.

4.  Which herb, high in iron and calcium and vitamin B6, especially in its dried form, was once believed to improve the memory, and therefore came to be used as a symbol of remembrance? (It can also be useful in the prevention and treatment of headlice.)

Answer - Rosemary.

5.  The 27th President of the United States, who served between 1909 and 1913, was also the heaviest, weighing up to 24 stones and once getting stuck in the White House bathtub. What was his name?

Answer - William Taft.

6.  Who, according to Sherlock Holmes, may always be found at the Diogenes Club from a quarter to five to twenty to eight?

Answer - Mycroft (His brother).

7.  In Greek mythology, who is said to have invented such tools as the saw, the axe and the gimlet, built the labyrinth at Knossos and made wings with which he flew from Crete to Sicily?

Answer - Daedelus.

8.  There’s one in Barbados, one at London Heathrow, one in Manchester, one in Bristol Filton, one in East Fortune, one in New York and one in Seattle. What?

Answer - Concords.

9.  Which grumpy comedian won the first Celebrity Big Brother, back in 2001?

Answer - Jack Dee.

10.  According to poetic and Christian tradition, what was Satan called before he was cast out of heaven?

Answer - Lucifer.

11.  Unau is another name for which modestly digited mammal, found in central and southern America?

Answer - The two-toed sloth.

12.  The Eiffel Tower was, at 1024 feet, the tallest building in the world until 1930, when it was overtaken by which New York building?

Answer - The Chrysler Building (At 1046 feet. It was surpassed by the Empire State Building eleven months later.)

13.  Which South American country’s capital city lies closest to the equator?

Answer - Ecuador (whose meaning, of course, is 'equator').

14.  Fifty-nine signatures appear on which 1649 document?

Answer - The death warrant of Charles I.

15.  Which was the first English football club to win both the Football League title and the Football League Cup in the same season?

Answer - Nottingham Forest.

16.  Who are the parents of Jaden Gil, born in 2001, and Jaz Elle, born in 2003? (Again, we’ll need both for the point.)

Answer - Steffi Graf and André Agassi.

17.  From time to time, you’ll see in the sky a double rainbow. The colours of the secondary rainbow are the colours of the primary rainbow in reverse. What is the name of the gap between the two rainbows?

Answer - Alexander's band (After Alexander of Aphrodisias, who first described the phenomenon in 200 AD).

18.  Macbeth, the real Macbeth, who ruled Scotland between 1040 and 1057, was succeeded by his stepson, whose name was what?

Answer - Lulach.

19.  Who, in 2009, was the first woman ever to be selected by Wisden Cricketers’ Almanack as a Cricketer of the Year?

Answer - Claire Taylor.

20.  T E Lawrence, Lawrence of Arabia, once said that if he were asked to ‘export the ideal Englishman to an international exhibition’, he would choose which poet?

Answer - Siegried Sassoon.


This story was from Summer 2017 issue. Subscribe Now